Bakan Avcı, UNESCO Türkiye Millî Komisyonu 2. Büyük Buluşması´na Katıldı  
Bakan Avcı, UNESCO Türkiye Millî Komisyonu 2. Büyük Buluşması´na Katıldı

Bakan Avcı, UNESCO Türkiye Millî Komisyonu 2. Büyük Buluşması´na Katıldı

Millî Eğitim Bakanı Nabi Avcı, “UNESCO Türkiye Millî Komisyonu, pek çok başka üyesi olduğumuz uluslararası kuruluşlardan fazla UNESCO içinde Türkiye´yi, Türk kültürünü ve Türkiye´nin önceliklerini, beklentilerini yüksek düzeyde temsil etme imkânı buldu“ dedi.

Bakan Avcı, UNESCO Türkiye Millî Komisyonu 2. Büyük Buluşması´na Katıldı

UNESCO Türkiye Millî Komisyonunun (UTMK) 2. Büyük Buluşması, Antalya Belek´te başladı. Toplantının açılışına, Millî Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Cumhurbaşkanlığı Baş Danışmanı Mustafa İsen, UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Başkanı Prof. Dr. M. Öcal Oğuz, Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Haluk Dursun, Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ali Kemal Aydın da katıldı.

 

"UNESCO BM´nin Yüz Akı"

Bakan Avcı, UNESCO Türkiye Millî Komisyonunun (UTMK) 2. Büyük Buluşması´nda yaptığı konuşmada, büyük şemsiyeyi oluşturan Birleşmiş Milletler´in (BM) sorunların çözümünde yetersiz kaldığını, buna karşılık UNESCO´nun BM´nin yüz akı olduğunu söyledi.

UNESCO´nun BM´nin istisnai bir kuruluşu olduğunu ifade eden Bakan Avcı, "Hem uluslararası düzlemde hem de bizimle olan ikili ilişkilerde UNESCO çok büyük katkılarda bulundu. UTMK da pek çok başka üyesi olduğumuz uluslararası kuruluşlardan fazla UNESCO içinde Türkiye´yi, Türk kültürünü ve Türkiye´nin önceliklerini, beklentilerini yüksek düzeyde temsil etme imkânı buldu" diye konuştu.

Bakan Avcı,  UTMK´nın ne kadar az imkânlarla ne güzel işler yaptığının anlatıldığını söyleyerek, "Bize bundan sonra özellikle MEB olarak bu konuda neler yapmamız gerektiği de çok nazikane hatırlatılmış oldu. Biz mesajı aldık. Önümüzde bütçe görüşmeleri başlıyor ve UTMK´nın kendine ait bir yerinin olması için kullanmak kararındayız" ifadelerini kullandı.

 

Eğitim Sektörü Paneli

Bakan Avcı daha sonra, UNESCO Türkiye Millî Komisyonu (UTMK) 2. Büyük Buluşması kapsamında gerçekleştirilen UTMK Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Adnan Boyacı´nın moderatörlüğünde, UNESCO Genel Direktörlüğü Eğitim Sektörü Uzmanı Sabhi Tawil, MEB Strateji Geliştirme Başkanlığı Daire Başkanı Ahmet Er ve UTMK Eğitim Sektörü Uzmanı Esra Hatipoğlu´nun katıldığı Eğitim Sektörü Panelini izledi.

Panelin ardından Bakan Avcı, şu anda Türkiye´de 50 milyona yakın insanın hayat boyu öğrenime katıldığını belirtti.

Bakan Avcı, uluslararası istatistiklerde kilise korosundan şarkı söyleyen birinin de istatistiklere dahil edildiğini bildirerek, "Ama şu anda Türkiye´de bütün camilerde insanlar en az yarım saattir bir eğitimden geçiyorlar ve bu hiçbir istatistikte görünmüyor. Buna benzer pek çok istatistiksel verimiz gerçekten yansımıyor. Hem toplamadaki zaafımız hem de neleri toplayacağımızı çok iyi bilmemekten kaynaklanan zaaflarımızı gidermek için çalışıyoruz" diye konuştu.

Aralık ayındaki Millî Eğitim Şurası´nda görüşülecek temel konulardan birinin de öğretmen verimliliğinin arttırılması olduğunu kaydeden Bakan Avcı, Öğretmen Strateji Belgesi´nin de güncellenerek ocak ayı başında yayınlanacağını ifade etti.

Paneldeki soru cevap kısmının ardından, Bakan Avcı´nın toplantıya katılanlar onuruna verdiği öğle yemeğine geçildi.

 

UNESCO Türkiye Millî Komisyonu

UTMK´nın iki yılda bir gerçekleştirdiği toplantıların ikincisi yarın sona erecek.

UNESCO Genel Direktörlüğünden ve diğer ülkelerin Millî komisyonlarından uzmanların da katılacağı toplantı, sunumlar ve bu sunumlar üzerinden yapılacak tartışmaları içeren paneller şeklinde yürütülecek.

Toplantıda eğitim, kültür, sosyal ve beşeri bilimler, bilgi ve iletişim ile doğa bilimleri başlıklarında çeşitli konular ele alınacak.

Haberin Videosu:

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.