Danışmanlık Tedbiri Uygulamaları El Kitabı hazırlandı  
Danışmanlık Tedbiri Uygulamaları El Kitabı hazırlandı

Danışmanlık Tedbiri Uygulamaları El Kitabı hazırlandı

Millî Eğitim Bakanlığınca, suça sürüklenen, suç mağduru olan ya da korunma ihtiyacındaki çocuklara yönelik hizmet sunan rehber öğretmen ve psikolojik danışmanların mesleki yeterliliklerinin arttırılması için “Danışmanlık Tedbiri Uygulamaları El Kitabı“ hazırlandı.

Danışmanlık Tedbiri Uygulamaları El Kitabı hazırlandı

MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğünce hazırlanan el kitabı, Çocuk Koruma Kanunu kapsamında danışmanlık tedbiri uygulamalarını yürütme görevi verilen diğer Bakanlık uzman personeline de kaynak teşkil etmesi açısından önem taşıyor. El kitabında suça sürüklenen, korunma ihtiyacı bulunan ve mağdur çocuklar için koruyucu ve destekleyici önlemler anlatılıyor.             

El kitabı, danışmanlık tedbiri uygulayan rehber öğretmenlerinin Çocuk Koruma Kanunu uygulamaları ve çocuk adalet sistemi hakkında bilgi sahibi olmalarını, çocuklarla gerçekleştirilecek adli görüşmenin detaylarını öğrenmelerini amaçlıyor.

Rehber öğretmenlerden, hakkında danışmanlık önlemi kararı verilmiş çocuk, anne babası ve bakım vereni ile ön görüşme, planlama ve raporlama yapabilme becerisini geliştirmeleri ve örnek uygulamalar üzerinden ihtiyaçlara göre psikososyal destek programları geliştirebilmeleri bekleniyor.

 

Kanun tüm kuruluşlara görev veriyor

Çocuk adalet sistemi, korunma ihtiyacı olan ve suça sürüklenen çocuklarla ilgileniyor ve onlara özgü kurallar içeriyor. Adalet sistemi içerisinde çocuklar, suça sürüklenen, suçun mağduru, suçun tanığı, korunma gereksinimi bulunan veya kendisini ilgilendiren hukuk davalarında taraf olarak yer alabiliyor. 

Bu kapsamda, korunma ihtiyacındaki veya suça sürüklenen çocukların korunmasına, haklarının ve esenliklerinin güvence altına alınmasına ilişkin 2005 yılında Adalet Bakanlığınca hazırlanan Çocuk Koruma Kanunu yürürlüğe girdi ve çocuklarla çalışan tüm kurum ve kuruluşlara görev verildi.

Çocuğun ailesinin yanında korunmasını sağlamak veya çocuk hakkında verilen tedbir kararlarının uygulanmasında onu desteklemek ya da olası önlemler hakkında bilgilendirmek amacıyla uygulanan danışmanlık kararlarını uygulama sorumluluğu Millî Eğitim Bakanlığında bulunuyor.

Danışmanlık Tedbiri Uygulamaları El Kitabı  için tıklayınız

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.