İkinci yarıyıl, okul sütü dağıtımıyla başladı  
İkinci yarıyıl, okul sütü dağıtımıyla başladı

İkinci yarıyıl, okul sütü dağıtımıyla başladı

Millî Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ve Sağlık Bakanı Recep Akdağ, eğitim-öğretim yılının ikinci dönem açılışı ve "okul sütü dağıtımı" dolayısıyla Batıkent Kent Koop İlkokulunda düzenlenen programa katıldı.

İkinci yarıyıl, okul sütü dağıtımıyla başladı

Millî Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, okul sütü programının ilkokul çağındaki öğrencilere süt içme, sağlıklı ve dengeli beslenme alışkanlığı kazandırılması için 2011-2012 eğitim öğretim yılında başlatıldığını anımsatarak, programın bu sene 6. yılına girdiğini söyledi. Öğrenci ve velilerin programdan memnun olduğunu dile getiren Yılmaz, tüm vatandaşların programın daha da geliştirilerek devam etmesini istediğini ifade etti. Sütün faydalarından bahseden Yılmaz, bu yıl yaklaşık 30 bin okulda 6 milyon öğrenciye 270 milyon paketten fazla süt dağıtılacağını bildirdi.


Pazartesi, çarşamba ve cuma günleri süt; salı ve perşembe günü üzüm dağıtılacak

İmkânlar el verdiği ölçüde okul sütü programını hem devam ettireceklerini hem de genişleteceklerini vurgulayan Yılmaz, şunları kaydetti: "Pazartesi, çarşamba ve cuma günleri süt verilecek. Salı ve perşembe günü de üzüm dağıtımını gerçekleştireceğiz. Daha iyi bir Türkiye ve daha iyi bir gelecek ancak sağlıklı nesillerle mümkündür. Sağlıklı nesiller de sağlıklı beslenecek, sporla uğraşacak ve sağlığını da koruyacak."

 

Çocuklara doğru beslenme alışkanlığının kazandırılması gerektiğine dikkati çeken Yılmaz, "Beslenme de hayatımızın diğer alanlarında olduğu gibi biraz özen, denge ve düzen istemektedir. Bu kazanım hem bizim sağlıklı olmamızı hem de hayatta daha başarılı olmamızı beraberinde getirecektir." dedi.

 

Bakan Yılmaz, okul kantinlerinde satılan ürünlerin listesini Sağlık Bakanlığından aldıklarını belirterek, "Okul kantinlerinde satılan bazı ürünler konusunda itiraz alıyoruz. Bu konuyu Sağlık Bakanlığı ile gözden geçireceğiz. Sağlık Bakanlığımız bize neyi uygun görürse kantinlerimizde onu satmaya devam edeceğiz." şeklinde konuştu. 

 

"Programın 6. yılına gelmiş olmasından mutluluk duyuyorum"

Sağlık Bakanı Recep Akdağ da sütün tüketilebilecek en güzel gıdalardan olduğunu ifade ederek, "Süt, yoğurt ve peynir hem bizim kültürümüzde olan hem de en rahatlıkla bulabileceğimiz ürünlerdir. Sağlığımız için mutlaka düzenli biçimde bu ürünleri tüketmeliyiz." dedi. Hükümetin, öğrencilerin süt tüketme ihtiyacını görüp, onlara süt ve süt ürünleri tüketme alışkanlığı kazandırmak için programı başlattığını vurgulayan Akdağ, şöyle konuştu: "Bu programın başarılı bir şekilde 6. yılına gelmiş olmasından büyük bir mutluluk duyuyorum. 2010 yılında yaptığımız bir araştırma, Türkiye´de süt ve süt ürünlerini düzenli tüketenlerin oranının yüzde 23 olduğunu gösteriyor. Ama inanıyorum ki bu araştırmayı şimdi yapsak, ilkokul öncesinde ve ilkokulda düzenli süt içme alışkanlığı kazanan yavrularımızın daha sonraki yıllarda da süt ve süt ürünlerini tüketme alışkanlığı kazandığını görmüş olacağız."


34 bin okulda 6 milyon öğrenciye okul sütü dağıtılacak

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ise, çocukların geleceğe sağlıklı hazırlanmaları için çaba gösterdiklerini dile getirerek, bu programın da söz konusu amaca hizmet ettiğini söyledi. Sütün başta çocukluk çağı olmak üzere her yaşta tüketiminin alışkanlık haline getirilmesinin önem arz ettiğini vurgulayan Çelik, yarım litre sütün günlük ihtiyaç duyulan kalsiyumun yüzde 70´ini, fosforun yüzde 60´ını, iyotun yüzde 25´ini, B2 ve B12 vitaminlerinin yüzde 77’sini karşılayabildiğini kaydetti.

 

Çelik, Türkiye´de 19 milyon ton süt üretildiğinin altını çizerek üretimde sorun olmadığını ancak sütün yeterince tüketilmediğini belirtti. AB ülkelerinde yılda ortalama kişi başı 80-100 litre süt tüketilirken Türkiye´de bu rakamın 25 litre olduğunu belirten Çelik, arada çok büyük fark bulunduğunu, bu açığı kapatmak, çocukluk yaşında süt tüketim alışkanlığının kazandırılması için söz konusu programı düzenlediklerini dile getirdi. Çelik, "Bu yıl Okul Sütü Programı kapsamında 58 bin ton süt dağıtacağız. Bugüne kadar 305 bin ton süt dağıtıldı. Bu güzel bir uygulama ama yeterli olmadığını düşünüyoruz." diye konuştu.  Gazlı, şekerli içeceklerden kaçınılması konusunda çocuklara uyarılarda bulunan Çelik, "Program kapsamında 34 bin okulda 6 milyon öğrencimize bu dağıtım gerçekleşecek." dedi.


Okulların açık olduğu her dönemde süt dağıtılmalı

Ulusal Süt Konseyi Başkanı Harun Çallı, programı, hem süt tüketimi alışkanlığının geliştirilmesi hem de sektöre olan katkısı nedeniyle çok önemsediklerini belirterek okul sütlerinin market raflarında satılan sütlerden hiçbir farkının olmadığını ifade etti. Çallı, okul sütü dağıtımının tek yarıyılda gerçekleştirildiğine dikkati çekerek, bunun okulların açık olduğu her döneme yayılması gerektiğini vurguladı.

 

Konuşmaların ardından, Bakan Yılmaz, Akdağ ve Çelik öğrencilere okul sütlerini dağıttı. 

 

Bu sene 290 milyon kutu süt dağıtılacak

Millî Eğitim Bakanlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığınca ortak yürütülen 2011-2012 eğitim öğretim yılından itibaren ülke genelinde uygulanan Okul Sütü Programı ile ana sınıfı ve ilkokul çağındaki öğrencilere süt içme alışkanlığını kazandırmak, yeterli ve dengeli beslenmelerine katkıda bulunarak sağlıklı büyüme ve gelişmelerini sağlamak amaçlanıyor.

 

Program kapsamında, yaklaşık 34 bin okulda, 6 milyon öğrenciye haftada 3 gün süreyle 200 mililitrelik toplam 290 milyon kutu yağlı sade UHT içme sütü dağıtılacak. Böylelikle 2016-2017 eğitim öğretim yılı programının tamamlanmasıyla öğrencilere 6 uygulama yılında toplam 1 milyar 522 milyon kutu süt dağıtılmış olacak.

 

Haberin Videosu:

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.