Meslekî ve Teknik Eğitim- Sektör İşbirliği Toplantısı  
Meslekî ve Teknik Eğitim- Sektör İşbirliği Toplantısı

Meslekî ve Teknik Eğitim- Sektör İşbirliği Toplantısı

Millî Eğitim Bakanlığı Meslekî ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Osman Nuri Gülay, "Meslek okullarını cazip hale getirmek için bundan sonra meslek lisesi öğrencileri teknisyen olarak mezun olacak." dedi.

Meslekî ve Teknik Eğitim- Sektör İşbirliği Toplantısı

Gülay, Antalya´da düzenlenen, "Meslekî ve Teknik Eğitim- Sektör İşbirliği Toplantısı"nda yaptığı konuşmada, meslek okullarında son sınıfa gelen öğrencilerin haftada 3 gün, yılda ise 4 ay boyunca işletme eğitimi aldığını ifade etti. İşletme eğitimlerinin atölyelerde, okul laboratuvarında yapıldığını ancak bunun nitelikli iş gücü yetişmesi anlamında yeterli olmadığını vurgulayan Gülay, "Bizim, okullarımızın atölyesini devlet imkânlarıyla yenilememiz mümkün değil. Sürekli bilgi değişiyor, sistem değişiyor ve yeni teknolojiler ortaya çıkıyor. Atölye ve laboratuvarları biz yeniliyoruz ama bizim esas işimiz özel sektörün kaynaklarını birlikte kullanmak." dedi.

 

Gülay, öğrencilerin okullarda kurulan mini cihazlarda şekil ve kullanım olarak bilgi alması gerektiğini, öğrencilerin esas olarak üretimde öğreneceği uygulamanın işletmeler olduğunu vurguladı. İşletmelerin meslek okulları için büyük bir öneme sahip olduğunun altını çizen Gülay, "Biz işletmelerin emrindeyiz, işletmeler yoksa meslekî eğitimler de yoktur. İşletmeler varsa meslekî eğitim de var. Onların istediği nitelikli iş gücünü birlikte yetiştireceğiz." diye konuştu. Meslekî okullar ve işletmeler arasında iş birliği yenilikleri yaptıklarını belirten Gülay, Millî Eğitim Bakanlığı olarak meslekî eğitimlere 280 lira katkı sağladıklarını belirtti. 

 

"Staj için sektörün içinde bulunacağız"

Diğer taraftan Anadolu Teknik Sigortalarının devlet tarafından yapılacağını anlatan Gülay, şunları kaydetti: "Anadolu teknikteki çocuklarımız 40 gün staj yapıyor. Staj şöyleydi, öğrenci tanıdık birini buluyordu, belgeyi imzalatıyordu ve stajını yapmış oluyordu. Özellikle biz 40 günlük stajın sonuna sektörle birlikte ortak bir komisyonun yapılacağı bir sınav şartı koyduk. Öğrencinin bilgi kazanımını ölçeceğiz, stajyerliğini kaldıracağız ve diplomasını vereceğiz, yoksa yok. Bundan sonra hiçbir öğrencimiz, atölyede, laboratuvarda işletme eğitimi yapmayacak, sektörün bizatihi içinde yapacak. Hatta ilk atanan öğretmenlerimize talimatımızı gönderdik, 6 ayın 1 ayını sektörde iş başında ilgisini, sektördeki bilgisini geliştirecek, yani sektörün içinde bulunacağız."

 

Öğrencilerin maaşlarının verileceğini, sigortalarının devlet tarafından yapılacağını ve sektörle ortak hareket edileceğini dile getiren Gülay, "Meslek okullarını cazip hale getirmek için bundan sonra meslek lisesi öğrenciler ´Teknisyen´ olarak mezun olacak. Diplomasında elektrik teknisyeni, mobilya dekorasyon teknisyeni, giyim teknisyeni gibi unvanlar yazacak ki cazip hale gelsin." dedi.

 

Gülay, katılımcıların görüş ve önerilerini dinledi, meslek eğitimi ve sektör ile ilgili soruları yanıtladı. Toplantıya, çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisi ile işletme sahibi katıldı.

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.