İZİNSİZ FAALİYET İHBARI GELEN 2 BİNE YAKIN "MERDİVEN ALTI" KURSUN KAPATILMASI İÇİN İŞLEM BAŞLATILDI  
İZİNSİZ FAALİYET İHBARI GELEN 2 BİNE YAKIN

İZİNSİZ FAALİYET İHBARI GELEN 2 BİNE YAKIN "MERDİVEN ALTI" KURSUN KAPATILMASI İÇİN İŞLEM BAŞLATILDI

Millî Eğitim Bakanlığının oluşturduğu hatta 1.825 izinsiz kurs ihbarı üzerine bu yapıların kapatılması için işlem başlatıldı. Ayrıca karekod uygulamasına geçmeyen kurumlarla ilgili denetimler de hız kazandı.

Ruhsatsız faaliyet gösterdiği ihbar edilen 2 bine yakın "merdiven altı" kursun kapatılması için işlem başlatıldı. Bu kurslarla mücadele, İçişleri Bakanlığı iş birliğinde yürütüyor.
 
Alınan tedbirler kapsamında öğrenci ve velilerin, herhangi bir mağduriyet yaşamamaları için MEB'e bağlı faaliyet gösteren özel kursların listesi "https://ookgm.meb.gov.tr/kurumlar.php?=kurs" adresinde yayımlandı, ayrıca kurum tabelalarında "karekod" uygulaması etkin şekilde hayata geçirildi.
 
İzinsiz faaliyet yürüten yerlerin tespitinde teknolojik imkânlardan yararlanabilmek için Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü internet sayfasında "İzinsiz Eğitim Faaliyeti İhbarı" linki oluşturuldu. https://ookgm.meb.gov.tr/izinsizegitim.php internet adresi üzerinden oluşturulan çevrim içi hatta 1.825 ihbar geldi.
 
Bu kapsamda, izinsiz faaliyette bulunan eğitim merkezi, eğitim danışmanlığı, kariyer rehberliği, eğitim koçluğu, koçluk merkezi, ödev merkezi veya test evi, eğitim rehberliği, dil konuşma bozuklukları merkezi, konuşma terapisi, kekemelik tedavisi, etüt merkezi, matematik kulübü gibi yerlere işlem yapılması için valiliklere inceleme ve soruşturma yapılması talimatı verildi.
 
Eğitim öğretim faaliyetlerini yapan ancak Özel Öğretim Kurumları Kanunu'na uygun kurum açma izni ile iş yeri açma ve çalışma ruhsatı düzenlenmeyen yerlerin valiliklerce kapatılması için işlem başlatıldı. Bu yerleri kuran veya işletenlere brüt asgari ücretin 20 katı idari para cezası uygulanıyor.
 
Denetimler düzenli yapılıyor
Konuya ilişkin gelen bilgi ve ihbarlar düzenli değerlendirerek, izinsiz faaliyette bulunan yerlerin bulunduğu illerle yapılması gerekli işlemler konusunda irtibat sağlanıyor.
 
İllerde valiliklerde kurulan izleme ve koordinasyon komisyonları, ihbarları değerlendirerek gerekli inceleme ve soruşturmaları yapıyor. Tespitler düzenli olarak Millî Eğitim Bakanlığına gönderiliyor.
 
Karekod uygulaması denetimleri hızla devam ediyor
Millî Eğitim Bakanlığı, kurum girişinde karekodu bulunmayan tabelalar için özel öğretim kurumlarına 18 Eylül Pazartesi gününe kadar süre tanımıştı.
 
Karekod uygulamasıyla ilgili denetimlere de hız verilirken bu tarihe kadar karekod uygulamasına geçmeyen kurumlara idari işlemler başlatıldı.
 
Karekod uygulamasının içinde özel öğretim kurumunun adı, kurum kodu, türü, açılma tarihi, adresi, adres kodu, kurucusunun kim olduğu, bina kontenjanı, uyguladığı program tür ve kontenjanları ve ücretlerine ilişkin bilgiler yer alıyor ve vatandaşlar karekodu okutarak kursun Bakanlıktan izinli olup olmadığını teyit edebiliyor.
 
Bakan Tekin velileri uyarmıştı
Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, açık liselerde okuyanların merdiven altı, denetimsiz kurslara devam ettiği yönünde bilgi edindiklerini, bu kursların bilhassa FETÖ kapsamında hem resmî hem de özel okullarda ilişiği kesilenlerin yönettiği bir sektör olduğunu bildirmişti.
 
Bakan Tekin, yeni döneme ilişkin izinsiz kurslarla ilgili İçişleri Bakanlığı ile istişare halinde olduklarını ifade ederek, velilere, çocuklarını bu kurslara göndermemeleri konusunda uyarıda bulunmuştu.

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.